ACCESS GUIDE AL MUSEUM OF FINE ARTS DE BOSTON

Reflexió sobre l'experiència d'Andrea Granell en l'Acces Program del Museum of Fine Arts de Boston


El Museum of Fine Arts, Boston (MFA) alberga una important col·lecció d’art de diferents períodes i rep més d’un milió de visitants a l’any. Es tracta d’un museu inclusiu ja que disposa: d’espai adaptat per a visitants amb cadira de rodes, d’audioguia amb audiodescripció per a persones cegues i de personal amb coneixement de llengua de signes. És un museu obert a acollir tot tipus de públic.

L’Access Program (Programa d’Accessibilitat) del MFA rep l’ajuda voluntària de setanta guies. Aquest programa implica una formació inicial sobre com adreçar-se al col·lectiu amb capacitats diferents. En aquesta formació es treballa la metodologia d’Estratègies de Pensament Visual -que promou l’autonomia del visitant davant d’una obra mitjançant la conversa oberta (a través de tres preguntes: què està passant aquí? què veus que et fa dir això? què més veus?)- així com els quatre programes d’accessibilitat que ofereix el museu:

1. Access to art: són visites per a visitants amb discapacitats cognitives i físiques. També són visites per a persones amb demència, pèrdua de memòria, Alzheimer i adults autistes.

2. Artful adventures: són visites per al públic infantil que consisteixen en imaginar una aventura pel museu. En aquest cas, es tracta d’un programa inclusiu en el qual s’adapta l’aventura per a grups específics. Per exemple, una vegada al mes es fa el programa “Beyond the Spectrum” adaptat per a nens autistes.

3. A Feeling for Form: són visites per a visitants de totes les edats amb discapacitat visual, poca visió i discapacitat auditiva.

4. A Hand’s Reach to Art: són visites per visitants sords presentades en llengua de signes.


A continuació exposo dos exemples de visites basades en la meva experiència com a Access Guide (Guia d’accessibilitat).

Visita amb persones amb discapacitat visual. Els visitants eren alumnes de la Perkins School -escola de nens/adolescents amb discapacitat visual. La visita tractava el tema dels retrats. Vàrem explorar (amb els guants que utilitzen els restauradors) tres escultures de les diferents sales del museu amb l’objectiu que els visitants poguessin distingir els trets característics de les fisonomies egípcies (ulls allargats), romanes (més perfectes) i asiàtics (orelles allargades) a la vegada que se’ls donava més informació sobre les obres. Al final de la visita vàrem fer un taller en el qual cada estudiant acompanyat per la seva guia havia de fer un retrat lliure amb plastilina, botons, tires de colors, etc. Els professors/es van agafar les figures de cada alumne i les van guardar en capses que van dur a l’escola per a poder fer una activitat a classe de post-visita al museu.


Visita amb persones amb demència/Alzheimer. En aquesta visita el grup provinent d’una associació per a la gent gran va fer una petició per visitar l’American Wing -secció on es troben les obres d’art americà del museu- i d’aquesta manera estimular la memòria dels visitants. Mentre guiàvem el grup i comentàvem les obres van sorgir comentaris personals. Per exemple, una de les visitants va recordar que havia vist l’obra “The Daughters of Edward Darley Boit. 1882. John Singer Sargent (American, 1856-1925)” -en la fotografia- en un calendari que tenia a la seva cuina i li va fer molta il·lusió veure l’obra tan gran exposada en el museu, va dir que es pensava que el quadre era igual de petit que el del calendari. Una altra visitant va dir que el vestit de la nena li recordava a un vestit molt elegant que tenia quan era petita. O sigui que ambdues visitants van connectar el que estaven veient amb la seva realitat personal.

Les visites són rebudes molt positivament i, fins i tot, molts grups repeteixen la seva experiència amb una segona o tercera visita en el mateix mes. Aquest fet contribueix a la implicació dels visitants i, com a guia, es facilita la coneixença del grup i poder mantenir una continuïtat en l’activitat d’aprenentatge.


Andrea Granell Querol
Consultora independent
andreagranell@gmail.com
http://www.linkedin.com/in/andreagr



Comentaris

  1. It looks a very good idea, thanks for the help with the guide about museum tours because it's the post i was looking for

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada