7 VAIXELLS INSPIRA SESSIONS DJ I D’SPOKEN WORD

Música electrònica interpretada per joves immigrants per acostar el públic jove als museus. 

Dins de l’acció d’Invasió Digital, una iniciativa en la que més d’un centenar de museus europeus organitzen esdeveniments per acostar públic jove al patrimoni cultural, el Museu Marítim de Barcelona i el Casal dels Infants ASB s’han unit per organitzar una sessió DJ i de Spoken Word inspirada en l’exposició 7 vaixells, 7 històries de l’MMB.

Els veritables protagonistes del projecte han estat 20 alumnes del Curs PFI Electricitat i Electrotècniques del Casal dels Infants ASB. Els joves, d’entre 16 i 21 anys que viuen al barri del Raval, estudien aquest curs que té com a objectiu donar eines i coneixements tècnics que puguin contribuir a la seva inclusió laboral.

La proposta de crear una sessió DJ i d’spoken word ha estat una manera engrescadora de posar en pràctica els coneixements adquirits al curs, ja que la música electrònica i el coneixement de la tecnologia musical forma part dels continguts treballats a classe.

Els joves han comptat amb uns padrins de luxe: Andy Loop i Wagner Pa, els dos DJ més coneguts pel públic barceloní amant de la música electrònica, els han acompanyat en el procés creatiu i han participat en la Dj 7 vaixells final.

El projecte musical ha suposat un treball previ al Museu: visites a l’exposició 7 vaixells, 7 històries, sessions de diàleg i reflexió al voltant de tot allò que suggereix l’exposició (aventures, conflictes, navegació, transport, mar, mites, ....). Del contacte directe amb l’exposició i els coneixements adquirits al curs va sorgir una proposta musical i performance literària, que els joves han fusionat i gravat. L’experiència també ha servit per a que pugin familiaritzar-se amb les xarxes socials, per aquest motiu, el projecte ha suposat fer sessions de formació sobre les xarxes socials, a uns nois que fa pot temps que viuen a Barcelona i que els ha permès compartir l’experiència del projecte, tot posant a la pràctica els coneixements adquirits.

Un altre component del projecte, ha estat una classe pràctica acompanyats pels responsables de manteniment de l’MMB per conèixer com són les instal·lacions elèctriques a un edifici patrimonial catalogat com són les Drassanes Reials, la seu de l’MMB. Una formació fora de l’aula, que ha propiciat ampliar els coneixements treballats a classe.

I el divendres 29 d’abril, a partir de les 18h, tingué lloc la part final del projecte: una gran actuació a l’MMB en la que els joves Dj acompanyats per Andy Loop i Wagner Pa, foren les grans estrelles davant d’un públic totalment entregat. L’experiència fou compartida a través de #invasio i #7vaixells.

7 vaixells inspira sessions Dj i d’spoken word, un concert de música electrònica inspirat una exposició de l’MMB, ha suposat que 20 joves d’entre 16 i 20 anys amb risc d’exclusió social hagin esdevingut els grans protagonistes d’una iniciativa internacional que té com a objectiu l’apropament del patrimoni cultural als joves. Darrera del projecte, s’han acomplert altres objectius també importants com pot ser la vessant formativa que ha propiciat que els joves participants s’iniciessin en l’ús les xarxes socials o bé la possibilitat d’ampliar els continguts del curs que estudien d’una manera amena i, sobretot, trencar barreres i fer partícips a activitats dels museus a gent jove.

Teresa Soldevila
Responsabilitat Social
Museu Marítim de Barcelona
soldevilagt@mmb.cat

 

Comentaris