GUIA'M AL MONESTIR DE PEDRALBES


El 23 de febrer de 2019 el projecte Guia'm s'estrenava al Monestir de Pedralbes. Coincidia amb la setmana del dia Internacional de l'Asperger. L'activitat havia arribat al monestir com a fruit de les xarxes que s'han anat teixint al llarg d'anys a taula de museus i accessibilitat. El Museu del Monestir de Sant Cugat juntament amb l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona van venir a oferir-nos al Monestir de Pedralbes la possibilitat d'expandir un projecte que ja feia uns anys que rodava a Sant Cugat. L'afinitat de continguts, la proximitat geogràfica i sensibilitat d'ambdós monestirs per desenvolupar projectes inclusius propicià una bona entesa entre ambdues parts. Consegüentment se signà un conveni de col·laboració el gener del 2018 per tirar endavant aquest projecte i d'altres propostes que poguessin sorgir.

El Guia'm és un projecte d'inserció laboral per a persones amb la síndrome d'Asperger que afavoreix que desenvolupin una feina que habitualment no realitzen: la de guia de museu o equipament cultural. L'objectiu del projecte, a més de trobar una sortida professional pels joves amb la síndrome d'Asperger, és afavorir el desenvolupament de les seves habilitats socials, un dels aspectes que més els costa treballar de la seva personalitat. De retruc, un segon objectiu és sensibilitzar a la resta de la població sobre aquesta condició. Una síndrome que sovint passa desapercebuda, donat que no hi ha un tret físic o psicològic que caracteritzi a totes les persones que la tenen, però que tanmateix està tenyida de preconcepcions i prejudicis. A través de les visites que fan les guies del Guia'm es dóna una visió positiva la síndrome d'Asperger donat que les guies realitzen la visita davant del públic desenvolupant un seguit d'habilitats com la seva capacitat memorística, el seu rigor, la seva dedicació, la seva professionalitat i compromís cap a la feina.



Projectes com al Guia'm tenen el valor d'incloure col·lectius que habitualment queden al marge de la participació en l'àmbit cultural amb l'afegit que, en aquest cas, les persones amb Asperger no són meres consumidores de programes fets a mida per a elles, sinó son constructores de mirades amb els seus discursos de visita i en definitiva, agents difusors del patrimoni cultural.

Tirar endavant un projecte com el Guia'm al Monestir de Pedralbes ha estat una aposta ben positiva. Ha possibilitat la col·laboració amb una institució afí com el Monestir de Sant Cugat. També ha permès treballar braç a braç amb professionals de l'àmbit de la psicologia i el treball social de la Fundació Friends, la tercera pota del projecte, amb qui s'ha treballat per a l'habilitació dels guies, s'ha dut a terme la seva contractació i es fa la coordinació i seguiment del desenvolupament de les visites. El treball en xarxa amb professionals d'àmbits i experiència diversa ha estat un coixí que ha permès un acompanyament tranquil per a les dues guies que s'han format per fer les visites guiades al monestir de Pedralbes. També ha suposat un aprenentatge per part dels tècnics del monestir: conèixer l'Asperger, empatitzar amb la Carla i l'Anna, _ les guies del Guia'm_, per entendre les seves necessitats, i donar temps als processos necessaris per al desenvolupament del projecte. La fita era tirar endavant un calendari de visites guiades ofertes al públic, tanmateix el ritme pausat era necessari perquè pel camí han succeït moltes coses: la Carla i I'Anna s'han enfrontat a memoritzar un llarg guió de continguts, han aconseguit a orientar-se i situar-se en un conjunt arquitectònic de grans dimensions, han après com posar-se davant del públic, com adreçar-s'hi, com conduir-lo, com respondre a les seves demandes i com interactuar-hi... S'han fet fortes desenvolupant una feina que no tothom és capaç de dur a terme. Han tingut la satisfacció d'haver-ho aconseguit i això els ha donat seguretat. Paral·lelament, tirar endavant el projecte ha implicat la signatura del conveni amb el Museu del Monestir de Sant Cugat, l'elaboració de pressupostos i la contractació de la Fundació Friends a fi i afecte que finalment la Carla i l'Anna poguessin dur a terme una feina remunerada amb un contracte laboral.

A dia d'avui, podem dir que hi ha consolidada una programació estable de visites guiades del Guia'm al Monestir de Sant Cugat i al Monestir de Pedralbes. Una oferta de visites guiades complementària, donat que a Pedralbes es programen tres dissabtes al matí al mes i a Sant Cugat es programen tres dissabtes a la tarda i tres diumenges al matí. En un cas es dóna a conèixer un monestir de monges clarisses gòtic, mentre que en l'altre es dóna a conèixer un monestir de monjos benedictins romànic. Així doncs la temàtica és afí i complementària a la vegada i el públic potencial interessat és similar en ambdós casos. Els guies que realitzen la visita expliquen el projecte i donen a conèixer l'oferta de l'altre monestir. La comunicació es reforça amb un flyer comú per ambdues institucions en el que a més de recollir la informació de l'activitat en els dos monestirs s'explica què és l'Asperger.

Gemma Bonet i Pascual
Activitats
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

Comentaris