LA TAULA DE MUSEUS I ACCESSIBILITAT VISITA A LA GENT GRAN

Rememorar els viatges d’infantesa i joventut en tren o vaixell; endinsar-nos en fotografies antigues que ens fan pensar en vivències del passat; inspirar-nos amb l’art i la seva infinitat de textures i colors; conèixer peces dels museus que ens traslladen als espais quotidians on hem crescut; conèixer els jocs de l’antiguitat i recordar com ens divertíem de petits... els projectes online que hem impulsat aquest any des de la Taula de treball Museus i Accessibilitat ofereixen això i molt més a les persones grans.

Després de compartir recursos, experiències i coneixements durant prop de 8 anys entre professionals de diversos museus catalans compromesos amb la qüestió de l’accessibilitat, hem fet un pas endavant amb aquestes iniciatives conjuntes, en les quals han participat bona part dels museus de la Taula. Per una banda, entrem a les cases de les persones grans, algunes de les quals viuen soles, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i a través del servei Vincles BCN i els casals de persones grans (que actualment romanen tancats i no poden oferir activitats presencials). D’altra banda, visitem als usuaris dels centres de dia de l’AFAB (l’Associació de familiars de malalts d’Alzheimer de Barcelona).

La pandèmia de la covid19 va arribar a les nostres vides ja fa més d’un any i les persones grans han estat un dels col·lectius que més l’han patit. Aquesta situació de crisi sanitària ens ha obligat a quedar-nos a casa i a no veure als nostres éssers estimats, almenys de manera física. Malgrat que els mesos de confinament total ja fa temps que han quedat enrere, moltes persones grans segueixen sense sortir de casa seva o dels centres on resideixen i tenen una gran sensació de soledat. De fet, algunes d’elles ja tenien aquest sentiment abans de l’arribada de la pandèmia.

Imatge de la sessió que el Museu del Ferrocarril de Catalunya va realitzar pels usuaris de l'Associació de Familiars de malalts d'Alzheimer de Barcelona

Si una cosa ens ha ensenyat aquesta situació sense precedents, és que els museus podem tenir un paper important a l’hora de millorar l’estat d’ànim dels més grans i fer-los sentir acompanyats, per bé que durant un temps no pugui ser de forma presencial sinó asseguts davant d’una pantalla. Precisament en això consisteixen els tres projectes que estem posant en marxa aquest any: en organitzar una proposta d’activitats online en les quals tant els museus com els participants tenen molt per explicar.

Els museus hem preparat amb molta cura les nostres propostes, tenint en compte les possibilitats que ens ofereixen les tecnologies i assumint que, igual que els participants, els “problemes del directe” també ens acompanyaran durant la sessió. Això, però, no ha de ser un impediment; l’important és sobreposar-nos-hi amb humor i ajudar-nos entre totes i tots. A l’hora de dissenyar i conduir les activitats hem intentat no encaparrar-nos en proporcionar una gran quantitat d’informació sinó en buscar el cantó més emocional que els museus podem oferir a través dels nostres recursos, coneixements i col·leccions. Així doncs, el ventall de propostes és ben variat i inclou visites virtuals, viatges als records d’infància i joventut, i converses al voltant de fotografies, obres o peces de les nostres col·leccions.

D’entre aquests tres projectes, ha sorgit la oportunitat de fer una avaluació acadèmica del cicle que oferim a les persones usuàries del servei Vincles BCN per part del grup de recerca Didàctica i Patrimoni de la Universitat de Barcelona i del grup de recerca TUDISTAR de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta és una molt bona notícia ja que, malgrat ser conscients que avaluar les nostres activitats és fonamental, sovint ens falten els recursos per a poder fer-ho en condicions. Entenem el cicle que hem preparat pels usuaris de Vincles BCN com una prova pilot, que si funciona podrem repetir en futures edicions. Aquesta avaluació serà de gran ajuda per tal de seguir millorant i oferir una experiència el més enriquidora possible a les persones grans. Tanmateix, cal mencionar que les persones destinatàries de les activitats no estan gaire acostumades a fer servir les noves tecnologies. En certa mesura, això està dificultant el procés d’avaluació, però estem treballant per solucionar aquests entrebancs.

En definitiva, totes les experiències estan tirant endavant gràcies a la implicació i a l’esforç de moltes persones. Cadascú ha aportat el seu granet de sorra, ja sigui en la coordinació dels projectes o en el moment de dur-los a terme. Tots els museus volem agrair especialment la tasca ingent dels i les dinamitzadores i terapeutes que ens acompanyen a totes les sessions. I per últim, donem un GRÀCIES en majúscules a totes les persones grans que comparteixen una estona amb nosaltres. Nosaltres estem gaudint i aprenent molt. Si aconseguim que tots ells i elles sentin el mateix, el nostre objectiu s’haurà vist acomplert amb escreix.

 

Janina Berzosa Poch

Col·laboradora Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles

 


Comentaris