Rupit i Pruit, un poble amb encant accessible


La importància turística d’un municipi, no només rau en la capacitats de organitzar i vincular polítiques dinamitzadores, sinó que també en transmetre i comunicar a nous públics avui poc mimat a nivell turístic.

Des de la Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, a petició de l’ajuntament, hem finançat diverses accions per a millorar l’accessibilitat cultural a la vila de Rupit i Pruit sota el paraigües del programa de La Mirada Tàctil.

L’Itinerari turístic del municipi, disposa avui de disset punts d'informació adaptat pel col·lectius sords, signants i oralistes .Tots els continguts disposen d’un codi QR, a través dels quals l'usuari pot descarregar-se els vídeos amb intèrpret en la llengua de signes, subtitulació i locució per a cada punt informatiu.

D’altra banda, els visitants amb dificultats visuals disposen, en l’ oficina de turisme, d’una guia del visitant impresa en Braille, macrocarater i lamines en relleu dels elements més singulars a fi de millorar la intel·ligibilitat tàctil del recorregut , disponible en versió català, castellà i anglès.

Destaquem els punts d’interpretació tàctil com: les llindes de les cases amb traces d’icnofòssils, els fòssils del carrer del fossar i les marques de bestià impreses a la casa del Ferrer entre d’altres.

Ara, des del web de l’ajuntament, els visitants amb dificultat lectora es poden descarregar la guia del visitant en versió lectura fàcil, en pdf accessible en català i castellà. Aquesta guia inclou l’aclariment d alguns conceptes més complexos per facilitar la seva comprensió. D'altra banda, pels visitants amb trastorn d’espectre autista (TEA), tenen a disposició la versió en lectura fàcil ajudats amb pictogrames en versió pdf accessible i una versió oberta amb PowerPoint . Aquesta versió oberta és important ja que permet a les famílies programar-se els punts d interès segons el seu interès i canviar, si els cal, els pictogrames esmentats.

https://www.rupitpruit.cat/turisme/turisme-accessible/

En qualsevol cas, aquestes millores en l’accessibilitat no haurien estat possible sota l’assessorament i producció de la Federació de Persones sordes (FESOCA) per la producció de vídeos signants ; el Serveis Bibliogràfic de l’ONCE a Catalunya pels guions dels visitants amb ceguesa; l’Associació de Lectura Fàcil pels guions amb comprensió lectora i la producció de la versió amb pictogrames sota l’assessorament de la Associació Aprenem Autisme i la Federació Autisme Catalunya.

Lluís Rius Font, tècnic de l’ Oficina de Patrimoni Cultural riusfl@diba.cat
Anna Costa Creus, tècnica de turisme , turisme@rupitpruit.cat



 

Comentaris