«Constel·lació gràfica» més accessible

Dues de les artistes muntant les peces de l'exposició.
Aquest 2023 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) estem gaudint de l’exposició «Constel·lació gràfica. Joves autores de còmic d’avantguarda» que ens convida a conèixer 9 autores joves de còmic: Bàrbara Alca, Marta Cartu, Genie Espinosa, Ana Galvañ, Nadia Hafid, Conxita Herrero, María Medem, Miriampersand i Roberta Vázquez. Com són els seus còmics? De què parlen les històries? Són nou autores que experimenten amb estils i llenguatges, que trenquen els esquemes del còmic i que comparteixen una mirada crítica i carregada d’humor envers el món. L’exposició aposta per exposar el còmic d’una forma innovadora i poc convencional, en la qual les historietes i els personatges dels llibres envaeixen l’espai expositiu. 

Paral·lelament a l’exposició, trobem l’espai «La comiquera» on el visitant pot dibuixar, participar en tallers, consultar llibres i fanzins, jugar en família o fer una pausa mentre visita el CCCB.

L’exposició, eminentment visual i amb contingut sonor, i temes i llenguatges que de forma natural apel·len un públic jove, planteja el repte de fer accessible els seus continguts i materials a les persones amb ceguesa o baixa visió, així com les persones amb sordesa i les persones grans.

Amb la voluntat de seguir alimentant un vincle constant amb aquests visitants, el CCCB comparteix aquesta proposta a partir de diverses accions:

Visites accessibles:
  • Visites adaptades per a persones amb ceguesa o baixa visió. En aquesta ocasió, el disseny de la visita a càrrec de Quim Mòdenes Borrajo, mediador cultural expert en disseny de visites accessibles, i Maria Magdalena Garzón, pedagoga i creadora en dansa, incorpora una escolta activa de l’imaginari d’aquestes autores i també una experiència de dibuix com a cloenda d’un seguit d'experiències sensorials i d'explicacions i descripcions per enriquir l’experiència de la visita. Destaquem la col·laboració d’algunes de les autores que han participat en aquesta adaptació enviant-nos àudiodescripcions d’algunes de les peces exposades. 

  • Visita comentada amb interpretació en llengua de signes. La col·laboració amb FESOCA segueix en aquesta nova exposició, oferint aquest servei d’interpretació i tenint cura del recorregut i l’explicació de les peces amb so. Les persones interessades poden adquirir l'entrada de forma individual en les dates proposades o concertar una visita per a un grup organitzat en una data a convenir.

  • Visites adaptades per a persones amb Alzheimer. Els dilluns el CCCB s’obre en exclusiva per a grups de persones amb Alzheimer buscant compartir una experiència de gaudi a partir del diàleg entre les imatges de l’exposició i els seus records personals i compartits com a generació.

L’exposició també compta amb els següents materials accessibles per les visites individuals:

L’exposició també està disponible per altres col·lectius dins el programa socioeducatiu Apropa Cultura.

I el dia 2 d’abril, amb motiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, el CCCB se suma a la Campanya #ConnectatAlBlau, il·luminant el pati amb llums de color blau.


Bàrbara Roig
CCCB Educació
Març 2023

Comentaris