Si hi ha canviadors per a nadons... Per què no hi ha canviadors per a altres persones?

En l'actualitat, els serveis higiènics accessibles no compleixen les condicions necessàries per cobrir les necessitats de totes les persones. Les persones amb grans necessitats de suport no tenen a les seves mans les eines bàsiques necessàries per poder utilitzar el bany de manera fàcil, autònoma i digna, i per tant, no són inclusius.



Un Canviador Inclusiu (CI) és un nou concepte de lavabo que respecta la diversitat de les persones amb grans o complexes necessitats d'higiene, com ara persones amb menstruacions abundants (menorràgia, endometriosi, etc.), amb ostomies, amb necessitats temporals de suport (per lesions o malaltia), persones grans o persones amb discapacitat que requereixen l'assistència d'una o fins a dues persones per a la seva higiene.


Els canviadors inclusius cobreixen una necessitat actualment no atesa, i per això han de ser instal·lats a més a més i separats dels serveis higiènics actuals.

Els canviadors inclusius disposen d'equipament adequat format per una camilla d'altura ajustable per a persones adultes, un sistema d’elevació o grua per moure a les persones adultes, i una cortina per afavorir la privacitat. Aquests espais també compten amb rentamans regulables en altura, un vàter regulable amb transferència pels dos costats, una dutxa i altres elements com ara el terra antilliscant, un gran cubell per a bolquers, una paperera per a residus punxants...

A més, disposen d'un espai ample (d'uns 12 m2) que permet l'assistència de fins a dues persones per a la higiene personal, així com un control d'accés gestionat i coordinat per garantir la seva funcionalitat. Aquest tipus de banys cobreixen les necessitats bàsiques d'higiene personal que actualment no satisfan els banys accessibles estàndard.

Actualment, el moviment internacional de Canviadors Inclusius compta amb més de 2.400 espais registrats amb els mínims necessaris perquè siguin considerats espais dignes i segurs.

Gràcies a l'esforç i el treball de moltes famílies i entitats, s'ha aconseguit avançar mundialment en aquest nou concepte de lavabos. Aquestes famílies i entitats no volem que qualsevol espai amb una taula, una llitera de massatge o un canviador més llarg sigui considerat un espai digne i segur per a la higiene de persones amb necessitats de suport en la seva higiene.

Esperem que els diferents països avancin en la legislació perquè aquests nous banys siguin regularitzats de la mateixa manera que s'està fent en altres llocs.



Fins que no hi hagi una normativa amb els requisits mínims d'aquests espais, hem de garantir la coherència del disseny i el control de qualitat a través de la certificació i l'acreditació que l'associació ofereix de manera gratuïta. Aquest procés assegura complir amb els estàndards necessaris i les necessitats i expectatives de les persones que els utilitzen i de les persones d'assistència, d'acord amb el moviment internacional. Demanem respecte per a les especificacions tècniques i dissenys validats pel moviment internacional de Canviadors Inclusius. Tot el que comporti no complir amb les especificacions mínimes del moviment internacional per a aquest tipus de lavabos no serà considerat com un espai digne i segur per realitzar una higiene adequada a persones amb necessitats de suport.

Si vols, t'acompanyem en la implementació d'aquests espais, per garantir uns lavabos segurs i de qualitat!

Eriz Delgado
Ana Folch
www.cambiadoresinclusivos.org 

Comentaris