L’any 2024, el Museu del Joguet de Catalunya va portar a terme el projecte d’àmbit social i comunitari “Estiu Actiu, descobreix, desconnecta i juga”, d’acord amb el seu Pla Estratègic 2021-2025. El projecte va sorgir a partir de l’interès dels RBEC dels Centres d’Atenció Primària de Figueres d’explorar i ampliar el ventall de recursos comunitaris per als pacients i després de col·laborar l’any 2023 amb Xavier López Blanques, referent de benestar emocional comunitari de l’EAP de Figueres, en el marc del projecte impulsat pel Museu, Jugar als Barris-Co creació comunitària d’un itinerari de jocs al Parc Bosc de Figueres.
Per part del RBEC es va expressar l’interès per crear una nova activitat grupal externa als centres de salut, per aquest motiu es va celebrar una primera reunió preparatòria al març de 2024 entre la tècnica del Museu i les persones responsables del RBEC dels CAPS Ernest Lluch i Josep Masdevall. En aquesta trobada s’acordà desenvolupar una activitat grupal relacionada amb la solitud no volguda o mal tolerada que afecta a les persones grans durant l’estiu. Durant els mesos d’estiu els Centres Cívics de la ciutat i altres equipaments romanen tancats, per la qual cosa una activitat al Museu del Joguet contribuiria a millorar el context de les persones en aquesta situació.
Per tal d’impulsar el projecte, Xavier López i l’equip del Museu, van crear el grup d’acompanyament anomenat “Solitud no volguda”. Encara que experimentar la soledat no desitjada no és exclusiu de les persones grans, sí que es dona més sovint en edats més avançades i són aquestes persones les que pateixen de manera més profunda els canvis de salut, psicològics i/o socials, tant personals com de la societat que els envolta. Un dels objectius del RBEC es fomentar la participació social dels pacients que ho requereixen. El joc i l’art poden ser una potent eina transformadora a nivell individual, comunitari i social. Fomentar la participació en equipaments culturals pot ser una bona manera d’ajudar a les persones grans a establir un vincle entre elles i l’entitat.
La població diana del projecte van ser persones grans que tenen un sentiment de solitud no volguda o mal tolerada i que així ho han expressat al personal sanitari (metges, infermeres, psicòlegs...) que els han atès al CAP. La detecció de participants es va dur a terme des de l’EAP Figueres, als quals s’havia presentat el projecte per part del Museu, i seguint el procediment habitual de derivació. Un aspecte fonamental va ser que les persones participants havien de presentar característiques similars per poder desenvolupar les activitats proposades en el casal sènior del Museu del Joguet de Catalunya i que el grup fos d’un màxim de 15 persones.
Els criteris d’inclusió van ser:
Persones de >65 anys.
Amb capacitat per desplaçar-se al Museu del Joguet (parada d’autobús a 15 metres).
Preservades cognitivament.
Persones que han expressat en alguna ocasió el sentiment de solitud o el desig d’establir noves relacions o participar en activitats amb persones amb situació semblant.
Els objectius del projecte van ser:
Alleujar el sentiment de solitud de les participants.
Millorar el benestar emocional de les participants.
Explorar les potencialitats i aspectes de millora d’aquest tipus d’activitat.
Els objectius específics van ser:
Facilitar un espai de relació i vincle social a persones grans i soles en situació de vulnerabilitat mitjançant un programa social i comunitari del Museu del Joguet de Catalunya.
Augmentar la prescripció d’activitats artístiques i culturals com a font generadora de relacions socials i augment del benestar entre les participants.
Fomentar la relació entre agents de la salut i culturals.
El casal es va portar a terme del 27 de juny al 5 de setembre, els dijous a la tarda, en deu sessions d’una hora i mitja a la Sala Brossa-Frègoli, tot i que alguna sessió també es va realitzar a les sales del Museu. Van ser conduïdes per la tècnica d’educació del Museu, amb el suport d’una altra tècnica, i amb l’assessorament, supervisió i participació activa del Rebec del ABS Figueres, Xavier López. Dues de les deu sessions van anar a càrrec d’una col·laboradora externa del Museu.
El grup va estar format per deu dones amb edats entre els 65 i 92 anys, que majoritàriament van assistir a totes les sessions. L’avaluació del projecte es va portar a terme forma continuada, contemplant la possibilitat de poder rectificar o modificar en funció de les necessitats de les participants. Aquesta prioritat, present des del primer moment, es va reflectir en la planificació de les sessions, substituint algunes de les activitats inicialment programades per altres de major interès pel grup. L’avaluació va posar de relleu l’augment de la participació i de les interaccions entre les participants a mida que passaven les sessions i la seva satisfacció per la iniciativa, que els va permetre socialitzar i establir nous lligams i coneixences.
Amb el concepte del joc i el jugar com a connector social es van programar les sessions: “El Museu del Joguet de Catalunya no és només per a mainada”, una visita guiada durant la qual les participants van poder explicar records d’infància, “El Joguet Exquisit: la impremta daurada” taller d’impressió, “Jugar amb el paper. La papiroflèxia”, taller adreçat a millorar la millorar la concentració, “Els jocs de la memòria. Te’n recordes?”, taller de memòria amb els joguets de les col·leccions del Museu com a punt de partida, “L’obrador de poemes” taller d’expressió literària i plàstica, “El videoblog del MJC”, en el qual les participants van desgranar els seus records sobre el joc a la seva infància, “Acolorim amb la Yuko Kato” taller d’expressió artística i “Berenar exquisit”, berenar de celebració de finalització del projecte. Posteriorment, amb els vídeos de les participants i les gravacions que s’havien realitzat durant les sessions, es va presentar a totes el vídeo del Casal Sènior del Museu del Joguet de Catalunya.
La valoració del projecte ha estat tan satisfactòria, que enguany, aquest 2025, ha passat a esdevenir un dels programes destacats del Museu del Joguet de Catalunya. S’ha previst celebrar la segona edició durant l’estiu d’aquest any.
Mavi Carberol
Museu del Joguet de Catalunya
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada