VISITA COMENTADA PER A PERSONES AMB ESCLEROSI MÚLTIPLE

Exposició Mol·lucs, sorres i altres imatges: una proposta inclosa dins els programa d'activitats accessibles


 El Museu Marítim de Barcelona exposa fins al 16 de març una retrospectiva de Jordi Calvís (Sant Quirze del Vallès, 1957), un pintor afectat d’esclerosi múltiple.

L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell i la medul·la espinal. Es tracta d’una malaltia degenerativa que acaba afectant l’estat físic i la mobilitat de les persones que la pateixen i que es manifesta en cansament, problemes de parla, tremolor, pèrdua de força i manca d’equilibri.

La malaltia no ha estat un impediment per Jordi Calvís per a inspirar-se i desenvolupar la seva trajectòria artística, més aviat la convivència del pintor amb l’esclerosi múltiple, tal com ell afirma, ha estant fonamental per vèncer els obstacles amb una actitud positiva i poder viatjar per diversos països per recollir vivències i sorres de diferents colors i textures que queden reflectides en l’obra que s’exposa en l’exposició temporal de petit format que acull l’MMB.

Els beneficis terapèutics que ha suposat per l’artista poder desenvolupar el seu procés creatiu i la seva lluita per superar les dificultats especials que suposen els símptomes de la malaltia, ens van portar a organitzar, el dissabte 8 de febrer, una visita comentada de l’exposició a càrrec de l’artista, adreçada a persones que també pateixen la malaltia, conscients de què podria esdevenir una experiència positiva per a ells i que podia causar un impacte positiu en el seu benestar i autonomia.

Per aquest motiu ens posàrem en contacte amb la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), una entitat privada sense ànim de lucre que té per missió millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia, destinar recursos a la recerca i a la seva formació i inserció al món laboral. La proposta va tenir molt bona acollida per la Fundació, ja que per diferents motius, l’aspecte del lleure i els beneficis terapèutics que suposa organitzar sortides culturals no està suficientment desenvolupat, fet que es va demostrar amb l’èxit de la convocatòria, omplint-se amb poc temps les places disponibles. En el disseny de l’activitat es va treballar conjuntament amb el pintor i es van seguir les recomanacions de la FEM.

Conscients de les necessitats especials del grup de persones participants, es va decidir fer l’activitat a primera hora del dissabte (a principis del dia estan encara descansats i poden enfrontar millor els reptes que suposa per ells una visita a un museu) i habilitar un espai dins la mateixa exposició perquè poguessin seure i seguir de la manera més òptima possible la visita comentada. En primer lloc, i de peu, es donà la benvinguda al grup i presentàrem a Jordi Calvís, pintor i conductor de la visita comentada.

Es recorregué l’exposició, acompanyats del pintor que anà apuntat algunes dades interessants i tot seguit els participants, alguns d’ells amb cadires de rodes, s’assegueren en l’espai final de l’exposició per tal d’escoltar el que explicà el pintor sobre l’exposició, el seu procés creatiu i com ha conviscut amb la seva malaltia. El grup participà fent moltes preguntes i conversà amb Jordi Calvís. La conversa, sobretot, girà al voltant de la malaltia i com afecta aquesta, la seva vida quotidiana com a artista.

Una vegada acabada la visita comentada, el grup s’interessà per les Drassanes Reials de Barcelona i encara tingueren forces per passejar i fer la visita guiada per l’edifici, seu del Museu Marítim de Barcelona.


Teresa Soldevila García
Tècnic de Responsabilitat Social Corporativa
Museu Marítim de Barcelona
soldevilagt@diba.cat

Comentaris