LLUMS DE NADAL PER SER VISTOS


Descripció dels objectius del projecte

Llums ( de Nadal ) per ser vistos, és va realitzar durant 2013, les entitats organitzadores varen ser Emiliana Design Studio i Centre d’Art la Panera, amb la participació de l’Associació Down Lleida, per l’ajut Art per la Millora Social d’entitat bancària la Caixa. 

El projecte consisitia en realtizar una il.luminació nadalenca sostenible per a instal·lar en tres indrets de la ciutat de Lleida. Els objectius d’aquest projecte vam ser: treballar des del disseny contemporani per oferir una nova eina de creació al joves de l’Associcació Down Lleida, donar visibilitat al col·lectiu de joves amb discapacitats intel·lectuals i ensenyar-los a treballar en equip amb la finalitat de realitzar una instal·lació de Llums de Nadal per la seva ciutat que n’hi pugues gaudir tota la comunitat. 

Com es treballa amb els altres agents implicats

Els participants del projecte van ser els joves Down, que estan vinculats a l’art contemporani a partir de les visites a les exposicions del Centre d’Art la Panera, on interactuen amb les obres i fomenten la seva creativitat. Però “Llums de Nadal per a ser vistos”, els hi va oferir la possibilitat d’apropar-se al món del disseny i experimentar amb ell. L’altra agent fonamental d’aquest projecte, va ser l’ Ana Mir i Emili Padrós, que formen Emiliana Design Studio, dos dissenyadors de Barcelona que ens van proposar il·luminar el Nadal a la nostra ciutat des de la sostenibilitat i la inclusió social.

Com s’ha promocionat el projecte

La instal·lació d’il·luminació nadalenca es va realitzar en la seva majoria amb envasos reciclats de plàstic d’ús domèstic (detergents, suavitzants, etc.) què per les seves propietats translúcides i cromàtiques ofereixen un gran potencial expressiu quan se’ls aplica una font de llum. Seguint aquest objectiu, els joves participants van manipular els recipients descontextualitzant-los del seu ús original i els han transformat en elements decoratius nadalencs atractius i alhora sostenibles, treballant des d’educació ambiental a partir del reciclatge, reutilització i la reducció. 

Aquests es van instal·lar i van il·luminar la Plaça Sant Pere, la façana de l’Auditori Enric Granados i el Centre d’Art la Panera de la ciutat de Lleida. 

En aquest projecte van participar agents indirectes com els veïns del barri, les escoles, les famílies, els amics que van contribuir a la recollida d’envasos. L’últim dia es va realitzar un acte per encendre les llums on va assistir la premsa , ràdio i TV i a més a més es va publicar a les xarxes socials. Durant el 2014 va ser un projecte seleccionat per formar part de l’exposició “Una expo més” de l’obra social la caixa. 


Com va ser finançat el projecte 

El projecte Llums (de Nadal) per ser vistos s’emmarca dins la convocatòria del programa d’Art per a la Millora Social de l’Obra Social “la Caixa”. 

Resultats i avaluació

Es va aconseguir fer tres intal·lacions d’il·luminació nadalenca per la ciutat de Lleida, per tant, és va donar visibilitat al col·lectiu de joves de Síndrome de Down. L’avalució del projecte a nivell quantitatiu va ser molt positiva, tant per la implicació dels participants directes del projecte com pel agents indirectes que van ajudar a que tot fos possible. Per altra banda a nivell qualitatiu és va sumar autoestima, capacitat d’organització, i autonomia en aquests joves amb capacitat cognitives diverses. Els eixos que van fer funcionar aquest projecte van ser: la participació, la sostenibilitat, el disseny, inclusió, la creació i experimentar amb nous materials. El projecte va assolir el seu objectiu general fer de l’art una eina per a la integració social i construir una realitat on tothom tingui el seu lloc. 


Vanesa Ibarz Servei Educatiu,
Centre d’Art la Panera


Comentaris