L'EXPRESSIÓ DE LES PERCEPCIONS INTERNES A TRAVÉS DE L'AUTORETRAT

Alterarte és un programa artístic, educatiu i comunitari que depèn del Centre de Formació i Prevenció de Mataró. Es va iniciar una col·laboració amb la Fundació Antoni Tàpies l’any 2013; obrint la participació als usuaris de tots els Serveis de Rehabilitació Comunitària en Salut Mental, i estructurat en càpsules temàtiques centrades a les exposicions del Museu.

Enguany van participar usuaris del Programa Expressar-te de la Fundació Els Tres Turons, i del Servei de Rehabilitació Comunitària Les Corts.

Durant el mes d’abril es va desenvolupar la catorzena càpsula d’Alterarte a la Fundació Antoni Tàpies, en la qual el procés de creació de les obres es va portar a terme al mateix museu, i es va basar en l’exposició sobre l’artista austríaca Maria Lassnig.

”Comença amb una experiència corporal. Després arriben les preguntes existencials. La malaltia, la naturalesa maltractada, la guerra. Pinto la suma dels meus estats”. Així descriu Lassnig les seves pintures.

Tal com feia Lassnig, els participants van experimentar amb diferents materials i tècniques pictòriques, van fer autoretrats incorporant elements d’animals, objectes i personatges imaginaris. També van aprendre com l’artista juga amb el color realitzant cadascú la seva paleta de colors pròpia, identificant cada color a una sensació corporal o a un sentiment. Tots aquest elements els van plasmar en la obra final.

Lassnig va desenvolupar una tècnica d’autoretrat molt personal mitjançant el que ella anomenava “consciència del cos”, i després de l’experiència valorem que la seva obra no es fàcil d’entendre, e intentar treballar com ho feia ella, encara és mes complicat.

Durant el mes que va durar la càpsula, els participants van fer un treball personal d’introspecció i d’interiorització, arrel de les consignes que es van donar; retrat de com soc, com m’agradaria ser, com em veuen els altres, o amb quin animal o màquina se sent un identificat. D’aquesta manera els artistes van poder deixar volar la seva imaginació i combinar totes aquestes influències per desenvolupar la seva visió personal de l’autoretrat, el resultat final va ser sorprenent, molt lliure i espontani.

Les obres acabades es van exposar durant tres setmanes al Centre Cívic Urgell amb el títol: “Jo mateix” amb un objectiu concret, i és que com a col·lectiu estigmatitzat, pretenem que els usuaris interaccionin activament amb la comunitat i utilitzin els espais comunitaris com a observadors i com artistes.

Els participants al taller van quedar molts satisfets del resultat final, orgullosos de la seva creació i per la oportunitat d’exposar en un espai cultural com qualsevol artista, en el que el públic general pogués veure la seva obra. És en accions com aquestes que es lluita contra l’estigma i es pretén sensibilitzar a la comunitat.

Els responsables dels diferents centres participants han accentuat la qualitat i la capacitat de creació dels usuaris i han considerat el projecte de molt interessant i enriquidor.

Isabel Escribano- educadora Tres Turons
Blanca Gimeno- Programa Alterarte

Comentaris