10è ANIVERSARI DEL PROGRAMA D'ACCESSIBILITAT DE MEL


Celebrem el nostre 10 aniversari entrant a formar part d’aquest grup de treball que hem anat seguint aquests anys. No podíem tenir un millor regal.

Ens presentem, primer de tot: som els MEL, Museus d’Esplugues de Llobregat. Gestionem dos museus amb realitats molt diferents: Can Tinturé i La Rajoleta. Som museus locals, amb un equip humà reduït, motivat i entusiasta, amb un objectiu central, que tothom tingui accés a aprendre i gaudir de la riquesa de les nostres col·leccions, i a participar en les nostres activitats, d’una manera inclusiva.

El 2008, un dels nostres museus, el Museu de Ceràmica La Rajoleta, té l’oportunitat d’incorporar, gràcies al programa La Mirada Tàctil, de la Diputació de Barcelona, un mòdul amb diferents recursos amb retolació en Braille, adreçat a apropar col·lectius amb dificultats visuals als continguts dels museus, a través del tacte.

En aquell moment, es decideix crear un programa d’accessibilitat que permetés incorporar aquest mòdul de manera inclusiva dintre del recorregut, que pogués millorar la visita per tothom, i que garantís que aquesta acció tingués una continuïtat. No es volia fer una proposta puntual, si no una acció a llarg termini.

Es va dissenyar un projecte d’aplicació de l’accessibilitat com a política del museu, a través d’una metodologia integral amb les següents 8 línies estratègiques que s’havien d’analitzar i treballar des d’una perspectiva global.



En aquest 10 anys, el programa s’ha desenvolupat i s’han dut a terme diferents millores que anirem compartint amb vosaltres en futures entrades. Ha estat un camí llarg, ple de dificultats i de petites fites, que continuarem sense perdre la filosofia bàsica del programa: no realitzar només propostes exclusives per un col·lectiu en concret, si no enriquir l’experiència de tothom amb recursos que facilitin l’accessibilitat universal i desapercebuda.

En paraules de l’arquitecte, Enrique Rovira-Beleta: ‘una bona accessibilitat es aquella que existeix però passa desapercebuda per la majoria dels usuaris’.


Carme Comas Camacho
Responsable d’accessibilitat
Museus d’Esplugues de Llobregat
www.museus.esplugues.cat

Comentaris