EL PROJECTE VAGOLAB. GENT GRAN DEL MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA

El ferrocarril és un element especialment inspirador, que permet ajudat i donar suport a persones amb diferents necessitats. En aquesta línia, des de fa uns anys, el Museu del Ferrocarril de Catalunya (MFC) i la Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP) col·laboren amb una proposta solidaria i social per tal de contribuir a la atenció de les persones més vulnerables, a la transformació de la societat i a reforçar el compromís amb el territori de proximitat. A través de la relació contractual, el Museu i l’Espai Social de la Fundació a Vilanova fan la feina conjunta de donar impuls a Vilanova i la Geltrú com a comunitat “Dementia Friendly*1 *2, i de convertir la ciutat en un lloc amable i acollidor amb les persones amb deteriorament cognitiu.




El Museu, en aquest sentit és un espai d’acollida i d’acompanyament, que vol ajudar a les persones a través del seu patrimoni material i humà. Per la seva banda, a l’Espai Social de Vilanova es treballa amb les persones del programa REMS (Reforç i Estimulació de la Memòria i la Salud), ajudant a reforçar la seva autonomia en les seves activitats de la vida diària, fomentant la necessitat de mantenir-se actives i facilitant el manteniment de la seva memòria.

Amb el repte que va representar l’aparició de la pandèmia de la COVID-19, el Museu va haver de re-dissenyar el programa de treball conjunt de visites compartides, des del Museu a l’Espai i de les persones del programa al Museu. Per tal de continuar atenent a un col·lectiu amb necessitats específiques i que no donessin passos enrere en el seu estat cognitiu, vam replantejar la col·laboració i idear una nova manera de treballar conjuntament. El Museu va repensar el projecte amb formació prèvia als professionals de l’Espai Social, amb fitxes pedagògiques amb imatges de l’arxiu històric del Museu, i altres materials i recursos didàctics, que els han permès treballar de manera autònoma, amb el recolzament a distància del Museu aquest curs 2020-2021.

El resultat de tot aquest treball es pot veure en una exposició temporal que s’exhibeix al Museu com a primer lloc d’acollida i que vol anar passant per la resta d’Espais de la Fundació Catalunya La Pedrera. La mostra  ens ofereix manifestacions, memòries i testimonis sobre el que ha representat el ferrocarril per a aquestes persones i els seus records. Amb el tren com a fill conductor, els professionals del programa REMS han pogut treballar i fer tallers d’estimulació cognitiva, estimulació de socialització, meditació guiada, escriptura i música, molt més del que inicialment pensàvem que podria abastar el re-disseny del projecte inicial. Us animem a veure un tast de la feina portada a terme en aquest enllaç: https://ferrocarrilymemoria.museudelferrocarril.com/ 

 

Les següents passes previstes són continuar treballant el proper curs amb l’Espai de Vilanova i crear projectes similars per als Espais Socials de la FCLP a Barcelona

  

---

 *1Dementia Friendly

https://www.fundaciocatalunya-lapedrera.com/es/dementia-friendly

*2Noticias relacionades

https://www.elperiodico.com 

https://www.vilanova.cat

 

Ana Grande  Jiménez

Cap de Comunicació i Educació

Museu del Ferrocarril de Catalunya.

Vilanova i la Geltrú

Comentaris