Bones pràctiques en el desenvolupament de projectes amb i per a persones grans:

Partim d’una premissa i és que, com molts estudis demostren, la connexió amb la cultura millora el benestar de les persones i molt especialment de les persones grans.

En aquest document recollim aquells aspectes que ens semblen necessaris tenir en compte en el moment de plantejar-nos l’abordatge i la planificació de qualsevol acció que vulgui promoure la participació de les persones grans en la vida cultural i que l’objectiu últim sigui millorar el seu benestar.

El contingut és una indicació del que hem considerat important. Sorgeix de l’experiència de tres anys desenvolupant projectes amb persones grans, de realitats sòcio-cognitives diverses i que s’han dut a terme en contextos diferents: residències de persones grans, casals de gent gran, museus i centres culturals i en domicilis particulars a través de la xarxa VinclesBCN.

Es tracta d’un conjunt de idees i de recomanacions que s’han estructurat en els següents apartats: abans de començar, com abordem la mediació? procés d’implementació, sistemes d’avaluació i, per últim, continuïtat o sostenibilitat de les accions.

També hem fet un petit recull bibliogràfic i una webgrafia que ens ha servit per fonamentar de manera teòrica els projectes i tenir un banc de recursos i idees.

El projectes que han nodrit el contingut i les reflexions exposades en aquest document són: Art Gran, Els Museus t’esperen, El Museu més Gran, El museu s’Apropa.

En aquests projectes han participat: la Taula de treball Museus i Accessibilitat, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Apropa Cultura, el Departament de Promoció de Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona, VinclesBCN, CliCMe, AFAB.

[ LLEGIR DOCUMENT PDF ]

 

Teresa González i Verdaguer
Accessibilitat i Inclusió
Museu Nacional d’Art de Catalunya

Comentaris