El programa ArtGran als museus de Barcelona millora el benestar i disminueix el sentiment de solitud de les persones grans

  • El projecte ArtGran, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ofereix activitats culturals en 6 museus i centres culturals de la ciutat amb l’objectiu de fer front a la solitud i reduir el seu impacte en la salut.
  • Segons l’avaluació del programa, les persones grans participants milloren en alegria i capacitat per fer les activitats diàries, i es redueix el sentiment de solitud respecte d’aquelles que no hi han participat.
  • L’ASPB donarà continuïtat a ArtGran en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, atenció primària i els museus i centres culturals, i l’oferirà en el marc de les intervencions de salut comunitària als barris.


L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha avaluat ArtGran, una intervenció basada en l’art i les activitats creatives en 6 museus i centres culturals de la ciutat adreçada a reduir el sentiment de solitud en persones grans i millorar la seva salut i qualitat de vida. Durant l’any 2022 es va dur a terme la prova pilot del projecte en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, atenció primària de Barcelona ciutat de l’Institut Català de la Salut (ICS), Serveis Socials, les xarxes socials i comunitàries dels barris i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu Picasso, CaixaForum i el Recinte Modernista Sant Pau. Els resultats de l’avaluació mostren que les persones grans participants en la intervenció milloren en alegria i capacitat per fer les activitats diàries, i es redueix el sentiment de solitud en comparació amb aquelles que no hi han participat. La majoria es mostra molt satisfeta amb l’activitat i considera que els ha ajudat a sortir, relacionar-se i sentir-se millor.

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, el 19% de les dones i el 13,2 dels homes que viuen a la ciutat tenen 70 o més anys. D’altra banda, l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021 de l’ASPB apunta que el 28,1% de les dones i el 15,0% dels homes de 70 o més anys s’han sentit soles alguna vegada o sovint. ArtGran, a diferència d’altres experiències en què participen persones grans, es dirigeix a persones amb sentiment de solitud i són els equips d’atenció primària els qui prescriuen aquesta activitat a aquelles que consideren que se’n poden beneficiar especialment. Aquesta selecció es fa també tenint en compte els determinants socials i les desigualtats socials en salut entre els diferents barris de la ciutat.

En aquest context i tenint en compte els beneficis per a la salut i qualitat de vida que mostren els resultats de l’avaluació de la prova pilot, l’ASPB donarà continuïtat al programa en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, atenció primària i els museus que han participat en la prova pilot i l’oferirà en el marc de les intervencions de salut comunitària als barris.


(Text extret de la nota de premsa que va fer l’ASPB el 20 d’octubre de 2023 per presentar els informes resultats de l’avaluació del projecte ArtGran).






Comentaris