Aquest 2024 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) estem gaudint de l’exposició «Agnès Varda. Fotografiar, filmar, reciclar» que ens convida a conèixer aquesta fotògrafa, artista, cineasta i pionera de la Nouvelle Vague. L’exposició recorre la vida, l’obra i les històries fascinants d’una creadora lliure, moderna i compromesa amb el seu entorn polític i social.
Paral·lelament a l’exposició, trobem l’espai «Laboratori Varda» on el visitant pot endinsant-se en el seu univers creatiu a partir de tres instal·lacions artístiques participatives i una zona de lectura i descans. L’entrada és gratuïta i es pot visitar independentment de l’exposició.
L’exposició, eminentment visual i amb contingut sonor, planteja el repte de fer accessibles els seus continguts i materials a les persones amb ceguesa o baixa visió, així com les persones amb sordesa.
Accions i activitats en relació a l’accessibilitat sensorial:
- Visites adaptades per a persones amb ceguesa o baixa visió. En aquesta ocasió, el disseny de la visita a càrrec de Quim Mòdenes Borrajo, mediador cultural expert en disseny de visites accessibles, i Maria Magdalena Garzón, pedagoga i creadora en dansa, incorpora una escolta activa de l’imaginari d’aquesta autora i un seguit d'experiències sensorials i d'explicacions i descripcions per enriquir l’experiència de la visita. Destaquem la col·laboració de la Fundació Antoni Tàpies i l’ESCAC, amb el préstec de materials tàctils.
- Visita comentada en llengua de signes amb intèrpret per a persones oïdores. En aquesta exposició iniciem una col·laboració amb la cooperativa Laifari LSC en acció, una entitat sense ànim de lucre composta per tres socis signants nadius de Barcelona. L’activitat proposa un recorregut comentat dins l'exposició realitzat per una persona sorda signant en Llengua de Signes Catalana (LSC), acompanyada d'una intèrpret que posarà veu perquè també les persones oïdores puguin seguir la visita. S’ofereix bucle magnètic perquè les persones amb discapacitat auditiva que utilitzin audiòfons o implants coclears també puguin gaudir de l'activitat. Aquesta activitat s’ha desenvolupat inspirada en el projecte SignemMuseus.
- Textos de sala en format accessible elaborats per l’Associació Lectura Fàcil (ALF).
- Textos de sala en Braille: disponibles a l’entrada de l’exposició i també a la Biblioteca ONCE DT Catalunya. Elaborats per l’ONCE.
- Audioguia per a telèfons mòbils disponible en llengua de signes catalana i audiodescripció. Disponible a les Taquilles del CCCB.
- Vídeo en llengua de signes per presentar les propostes del Laboratori Varda. Disponible dins l’espai Laboratori Varda. Elaborat per la cooperativa Laifari.
Accions i activitats en relació a l’accessibilitat cognitiva:
- Visites adaptades per a persones amb Alzheimer. Els dilluns el CCCB s’obre en exclusiva per a grups de persones amb Alzheimer buscant compartir una experiència de gaudi a partir del diàleg entre les imatges de l’exposició i els seus records personals i compartits com a generació.
- Textos de sala en Lectura fàcil elaborats per l’Associació Lectura Fàcil (ALF).
Bàrbara Roig
CCCB Mediació
Octubre 2024
CCCB Mediació
Octubre 2024
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada